Blog Detay

Ana Sayfa Blog Detay
Hasta ve Danışanların Hekim ve Uzmanlar Hakkında En Genel Şikayetleri

Türkiye'de hastaların ve danışanların büyük çoğunluğu başvurdukları doktor/uzman hakkında olumsuz yorum yapmamaktadır. Oran çok düşük de olsa bu olumsuz yorumların kaynağına bakalım:


1. Bekleme Odasında Uzun Süreler Beklemek


Bu yorumların özel kurumlardaki doktor ve uzmanlarımıza yönelik olmadığını belirtmek önemlidir. Bunun nedeni, bu yorumların genellikle sosyal sağlık sektöründe çalışan doktor ve uzmanlara yönelik olmasıdır. Dolayısıyla çalışma koşulları nedeniyle bu yorumlar genellikle sosyal sağlık sektöründeki doktor ve uzmanlara yöneliktir. Bekleme süreleri ile hiçbir ilgileri yoktur. Yine de özel kurumlardaki doktorlarımız/uzmanlarımız için bir şans var. 
Sizi bekleyen hastaları mümkün olduğunca bilgilendirmelisiniz. Genellikle randevu saatleri tam olarak bir kişi için belirlenir. Ancak bir önceki hastanın herhangi bir nedenle randevusu daha uzun sürebilir. Bu durumlarda bekleyen hastalarınızı ve danışanlarınızı bilgilendirin. Ne kadar beklemek zorunda kalacaklarını asistanınız aracılığıyla bildirebilir ve tedirginliklerini giderebilirsiniz.


2. Hastayı Dinlemede Eksiklik

Bir hasta veya müşterinin kendisiyle ilgilenilmediğini hissetmesi alışılmadık bir durum değildir. Hastalarınızı veya müşterilerinizi dinlerken, onların zamanının da sizinki kadar değerli olduğunu unutmamak önemlidir. Eğer bir hasta veya müşteri dinlenilmediğini hissederse, bu onların sizinle zamanlarını boşa harcadıklarını ve söyleyecekleri şeylerle gerçekten ilgilenmediğinizi düşünmelerine neden olabilir. 
Karşınızdaki kişinin önemli olan tek şeyin ofisiniz/kliniğiniz/pratiğiniz ile yaşadığı deneyim olduğunu hissetmesini istersiniz, bu nedenle mümkün olduğunca onları sohbete dahil etmeye çalışın ve endişeleri hakkında konuştuklarında dikkatle dinleyin. Ayrıca, zamanın ilgili her iki kişi için de çok önemli bir konu olduğunu unutmamalısınız; her bir etkileşim için harcanan süre kısaysa, hastaların veya müşterilerin kendileriyle ilgilenildiğini hissetmemeleri doğaldır.


3. Hastanın Hatırlanmaması


Kendinizi hiç kendinize sorarken buldunuz mu? Bu kadar insanı nasıl hatırlıyorum? 

Hekim/uzman başına düşen hasta/danışan sayısının bu kadar yüksek olduğu ülkemizde sık karşılaşılan bir sorun bu. Türk Sağlık-Sen'in 2014 yılında yayınladığı bir araştırmaya göre, Türkiye'de hekim/uzman başına 590 tekil hasta düşüyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hekim ve uzmanlar için bu sayı neredeyse iki katına çıkarak kişi başına 1023 tekil hasta düşmektedir. Bu bilgiler ışığında diyebiliriz ki, çok yoğun çalışan sizlerin hasta ve danışanlarınızı tek tek hatırlamanız mümkün değil. Ancak hasta ve danışanlarınızın tüm dosyalarını masanızda tutmanız da mümkün değil. Bu durumda online takviminize kişinin ne için geldiğini, daha önce hangi tedavileri uyguladığını vb. notlar alarak hasta/müşteri bilgilerine cep telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan bir tıkla ulaşabilirsiniz. Bu sayede hem siz hem de hasta/müşteri zamandan tasarruf eder, tekrardan kaçınır ve verimliliğinizi artırırsınız.
5- Verilen ilacı ya da yapılan tedaviyi faydalı bulmamak
Hekimlerin ve uzmanların yaptığı birçok hata vardır. Bu hatalar, onların da insan olmalarından ve dolayısıyla bilgilerinin sınırlı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Hastalar ve danışanlar genellikle ilacı alır almaz hemen bir etki beklerler ve yan etkileri göz ardı edebilirler. Bu nedenle, hastalara ve danışanlara ilaç reçete ederken, onları ilaç hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirin. Süreç boyunca hasta ve danışanla iletişim halindeyseniz, tedavilerinin nasıl ilerlediğini sorun. Bu bizi dolaylı olarak bir önceki noktaya götürüyor. İletişim kurmak ne kadar önemli!

Hemen şimdi hizmetlerimiz hakkında iletişime geçebilirsiniz.