En Çok Kullanılan Pazarlama Terimleri
Tüm dünya yavaş yavaş sanal dünyaya taşınırken, dijital pazarlamanın önemi de her geçen gün artıyor. Dijital pazarlama geçmişi olan girişimciler sektöre yön vermek için mücadele ederken, dünyayı görmezden gelenler etraflarında daireler çizmeye mahkum oluyor. Dijital pazarlama ne anlama geliyor? Dijital pazarlama terimleri nelerdir?
Dijital Pazarlama, iş hedeflerine ulaşmak için sosyal medya, arama motorları, görüntülü reklamcılık ve mobil iletişim gibi web tabanlı teknolojileri kullanan tüm faaliyetler için kullanılan şemsiye bir terimdir. Dijital pazarlama, arama motoru optimizasyonu (SEO) ve tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığı gibi geleneksel pazarlama uygulamalarını kapsadığı gibi içerik pazarlaması ve influencer pazarlaması gibi geleneksel olmayan uygulamaları da içerir.
Pazarlama Nedir?
Pazarlama, bir işletmenin en önemli yönlerinden biridir. Bu terimi tanımlamak kolay değildir, ancak pazarlamacıların sürekli olarak tüketicileri araştırdığı ve analiz ettiği açıktır. Odak grupları oluştururlar, anketler yoluyla tüketicileri bir araya getirirler, satın alma davranışlarını incelerler ve tüm bunları şu soru bağlamında incelerler: "Tüketici söz konusu şirketle nerede, ne zaman ve nasıl iletişim kurmak istiyor?"
Pazarlama, pazarlama terimlerinin başında gelir. Tanımına cevap vermek kolay değildir. Pazarlamacılar sürekli olarak tüketicileri araştırıyor ve analiz ediyor. Odak grupları oluştururlar, anketler yoluyla tüketicileri toplarlar, satın alma davranışlarını incelerler ve tüm bunları soru bağlamında incelerler: "Tüketici söz konusu şirketle nerede, ne zaman ve nasıl iletişim kurmak istiyor?"
İşletmeler İçin Pazarlamanın Önemi Nedir?
Ürün geliştirme ve satış aşamalarında pazarlamanın neden gerekli olduğunu merak etmek doğaldır. Ancak biraz düşünürseniz, pazarlamacıların müşterilerinize en yakın kişiler olduğunu göreceksiniz.
Örneğin, satışların bir kısmı satışın genel tanımıyla örtüşür. Pazarlama terimlerinden biri olan reklam, birçok farklı faaliyetin olduğu anlamına gelir. Aslında daha yakından bakarsanız, pazarlamanın reklam ve satış ile birçok yönden örtüştüğünü görebilirsiniz.
Müşterilerin şirketinizden veya markanızdan ne beklediğini biliyor musunuz? Aynı müşterilerin ürününüze/hizmetinize körü körüne güvenebileceğini düşünüyor musunuz? Ürününüz veya hizmetiniz için en son ne zaman bir yorum aldınız? Bu bir şikâyet yorumu muydu yoksa bir iltifat mıydı?
İşletmeler için pazarlama faaliyetleri, bir şirketin geleceğini, pazarda kalıp kalmayacağını belirleyen en temel unsurlardan biridir. Pazarlama, ürününüz/hizmetiniz için talep, ilgi, itibar, rekabet ya da daha fazlasını yaratmak ve sürdürmek için kullanılan bir araçtır. Bir şirket pazarlama işlerini aksatırsa, satış eksikliği nedeniyle yok olma olasılığı da o kadar artar. Peki online pazarlama kanalları nelerdir?
Online Pazarlama Kanalları Nelerdir?
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Bir pazarlama terimi olan SEO olarak kısaltılan bu pazarlama tekniği, dijital pazarlama kanalları arasında olmazsa olmazdır. Özetle; SEO, web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için yapılan her şeydir. Yazınızın konusuyla ilgili en popüler Google kelimelerini metin içinde kullanmak, o metni SEO dostu bir içeriğe dönüştürmenizi sağlar.
Arama motoru optimizasyonu (SEO) teknikleri, web sitelerinin veya web sayfalarının Google, Bing, Yahoo ve diğerleri gibi arama motorlarında görünürlüğünü artırmak için kullanılır. Bu, bu sitelerden gelen organik (ücretli olmayan) trafiği artırmaya yardımcı olur.
İçerik pazarlaması, blog veya sosyal medya pazarlaması amacıyla oluşturulan içerik yoluyla bir ürün veya hizmetin pazarlanmasıdır. İçerik pazarlaması, bir hizmet veya ürünün reklamını yapan makalelerin yanı sıra bunları kimin kullandığını gösteren görüntüleri veya bir ürünle ilgili fotoğrafları içerir.
İçerik pazarlamasının amacı, potansiyel müşterileri çekecek ve onları ürününüzü veya hizmetinizi satın almaya ikna edecek ilgi çekici ve ilginç içerikler oluşturmaktır. İçerik pazarlaması marka bilinirliği oluşturmak, web sitenizdeki trafiği artırmak, SEO sıralamalarını iyileştirmek ve hatta doğrudan blog yazılarınızdan satış yapmak için kullanılabilir!
İçerik pazarlamasının sadece satışla ilgili olmaması gerektiğini unutmamak önemlidir; aynı zamanda sektörünüzdeki veya nişinizdeki trendler hakkında eğitici bilgiler sunarak ve ürünlerinizi / hizmetlerinizi nasıl daha etkili kullanabileceklerine dair ipuçları ve püf noktaları sağlayarak okuyuculara değer sağlamaya odaklanmalıdır!
Sosyal Medya: Sosyal medyanın günümüzde en yaygın kullanılan iletişim kanalı olduğu inkar edilemez. Bu adım en önemli dijital pazarlama terimlerinden ve kanallarından biri. Ancak sosyal medya çaba
gerektiriyor. Hedef kitleye göre kurumsal ya da açık sözlü bir dil ve yöntemler kullanılabilir. Sosyal medyada kullandığınız görsellerin istediğiniz kalitede ya da içerikte olması çok önemli.
Buna ek olarak, pazarlama kampanyanızda bir şeylerin yanlış gidip gitmediğini kontrol etmek için sosyal medya sürekli izlenmelidir. Bunu yapmak için, bu amaç için bir bütçeye sahip olmanızın yanı sıra onları sizin için 7/24 izleyebilecek kişileri işe almanız gerekir.
E-posta pazarlama, kampanyaları müşterilere iletmek için kullanılan bir kanaldır. Belirli zamanlarda promosyon kampanyaları göndermenize olanak tanır ve ayrıca toplu ancak bireysel ilerlemeye yardımcı olur. Alternatiflerine kıyasla çok düşük maliyetlere sahip olmasının yanı sıra e-posta pazarlaması, B2B pazarlamasında en etkili yöntemlerden biridir. Bugün sektörde en çok kullanılan pazarlama terimlerinden biridir.
Mobil pazarlama, ürünleri, hizmetleri veya fikirleri tanıtmak için mobil cihazları ve yazılımları kullanan bir pazarlama türüdür. SMS metin mesajları, mobil uygulamalar, mobil web, konum tabanlı hizmetler ve diğer teknolojileri içerir.
Online pazarlama, bir işletmeyi veya markayı dijital kanallar aracılığıyla tanıtma sürecidir. Pazarlama, arama motorlarında veya sosyal medyada yapılabilir. Bir web sitesini Google'da en iyi reklam çalışması olarak yapılan SEM (Arama Motoru Pazarlaması) olarak bilinir. Sosyal medyada reklam vermek, bir web sitesi, mobil uygulama veya markalaşma gibi birçok farklı amaç için kullanılabilir.
31 Maddede Pazarlama Terimleri
- A/B testi: A/B testi, aynı şeyin iki farklı sürümünün test edilmesi ve performansının ölçülmesidir. Bunu pazarlama terimlerinde çok duyarsınız.
- AdSense (Google AdSense): Web sitesi sahiplerinin web sitelerine Google reklamcılık ağından reklam yerleştirmelerine ve bu reklamlardan para kazanmalarına olanak tanıyan bir Google platformu. Adsense'i web sitenize ekledikten sonra para kazanın ve web sitenize alakalı reklamlar yerleştirin.
- Anahtar Kelimeler: Anahtar kelimeler, kullanıcıların arama motorlarında bilgi bulmak için kullandıkları belirli arama terimleridir. Bu, dijital ortamda çok ihtiyaç duyulan bir pazarlama terimi olarak karşımıza çıkıyor.
- Anahtar Kelime Yoğunluğu: Belirli bir anahtar kelimenin bir web sayfasının içeriğinde kullanılmasına "anahtar kelime yoğunluğu" denir. Önerilen anahtar kelime yoğunluğu, mühim bir SEO liste faktörüdür.
- Başlık: Logolar ve menüler içeren bir web sayfasının başlığı olarak veya web sitesi hakkında bilgi içeren bir web sitesi kodunun HTML bölümü olarak kullanılan bir pazarlama terimi.
- Başlık etiketleri (h1, h2, h3 vb.): Web sitesi başlıkları ana konular için kullanılır ve SEO'da önemli bir rol oynar. H1 altyazıları, H2 isteğe bağlı başlıklar, H3 altyazı başlıkları vb. pazarlama terimlerinin yerine geçer.
- Benzersiz Sayfa Görüntülemeleri: Bir sayfa, tek bir oturumda birden çok kez görüntülense bile yalnızca bir kez sayılır. Örneğin, birisi ana sayfanızı ziyaret eder, Hakkımızda sayfasına gider ve sonra tekrar ana sayfanıza dönerse, bu 1 ana sayfa görüntüleme olarak sayılır.
- B2B Pazarlama: B2B pazarlama, şirketlerin diğer şirketlere ürün sattığı iş ilişkisini tanımlar. Pazarlama terimlerinde nadiren kullanılır.
- Geri Bağlantılar – Bağlantı Oluşturma: "A" web sitesi B ve C web sitelerinden geri bağlantılar alırsa, bu geri bağlantılar A web sitesine güvenilirlik verir ve bir SEO sıralama faktörü görevi görür. Güçlü geri bağlantılara sahip sayfalar, Google tarafından daha yüksek tanıtılır.
- Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): Basitçe söylemek gerekirse, SEO. Bu, bir web sitesinin arama sonuçlarında üst kademelerde yer aldığı, trafik hacmini ve kalitesini artıran süreçtir. Genellikle pazarlama terimlerinde kullanılır.
- Arama Motoru Pazarlaması (SEM): Arama Motoru Pazarlaması (SEM), SEO ve ücretli reklamcılık yoluyla web sitenize gelen tüketici veya müşteri kalitesini artırma sürecidir. Basitçe söylemek gerekirse, SEO + Ücretli Arama Sonuçları = SEM.
- Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP): Arama Motoru Sonuç Sayfası (SERP), bir kullanıcı bir arama motoruna bir terim girdiğinde görüntülenen sonuç sayfasıdır. Genel olarak, belirli bir arama sorgusu için arama motoru sıralaması ne kadar yüksekse, kullanıcıların sonuca tıklama olasılığı o kadar yüksektir.
- Döviz kuru: Döviz kuru, belirli bir eylemi gerçekleştiren müşterilerin veya olası satışların yüzdesidir. Baştan Yaratma; bu, haber bültenlerine kaydolmaktan e-kitap satın almaya veya indirmeye kadar her şeyi içerir. Dönüşüm oranı, önemli bir pazarlama ölçütü çünkü birçok pazarlama çabası, müşterileri satış hunisinde bir sonraki adıma geçirmeye odaklanıyor.
- Çekici Tasarım: Duyarlı tasarım, esnek sayfa düzenleri ve modern görüntüler kullanan web siteleri kurmaya yönelik bir yaklaşımdır. Duyarlı tasarımcılar, tasarım yaparken ekranın boyutunu ayarlamalıdır. Ziyaretçileriniz baskı aldığında çıktılarınızı buna göre yönlendirebileceğinizi unutmayın.
- Etkileşim Puanı: Etkileşim Oranı, içeriğin aldığı etkileşim düzeyini (beğeniler, yorumlar, yeniden paylaşımlar) temsil etmek için kullanılan bir sosyal medya metriğidir.
- E-posta Pazarlama: Müşteri adayları ve diğer dönüşüm türleri için e-postayı kullanma. Bültenler, etkinlikler, pazarlama teklifleri ve duyurular e-posta pazarlama türleri arasında yer alır.
- Elektronik Ticaret (E-Ticaret): Elektronik ticaret anlamına gelir ve doğrudan tüketicilere ürün ve hizmet satan çevrimiçi mağazalar gibi İnternet üzerinden yürütülen işleri ifade eder.
- Harekete Geçirici Mesaj Düğmeleri: Harekete Geçirici Mesaj Düğmeleri, şirket istenen bir dönüşüm yolunda ilerlerken kullanıcıları meşgul etmek ve ödüllendirmek için web sitelerinde veya uygulamalarda kullanılan düğmelerdir. Şimdi satın alın ve burayı tıklayın düğmeleri, harekete geçirici mesaj düğmelerinin örnekleridir. 19. Google Analytics: Google tarafından oluşturulan ve internet platformu işlevselliğindeki çoğu etkinliği analiz etmek için kullanılan bir analiz platformu.
- Google Ads (Google Ads (AdWords) olarak da bilinir): Google'ın, reklam verenlerin Arama ve Görüntülü Reklam Ağları'ndaki müşterilerle etkileşime geçmesini sağlayan çevrimiçi reklamcılık platformu.
- Google Benim İşletmem: İşletmeniz, arama sonuçlarında ve konum aramalarında görünür. Ad, adres, telefon numarası, web sitesi bağlantısı, çalışma saatleri ve incelemeler gibi önemli işletme bilgilerini sağlamanıza olanak tanıyan bir Google platformu.
- Google Arama Konsolu: Eskiden Web Yöneticisi Araçları olarak bilinen Google Arama Konsolu, web yöneticilerinin web sitelerinin arama sayfalarındaki görünürlüğünü ve Google botları tarafından nasıl dizine eklendiğini ölçmelerine yardımcı olur.
- İzlenim: reklam görüntüleme. Bu, tıklama başına ödeme reklam sistemlerinde en yaygın terimlerden biridir.
- Reklamların Görüntülenmesi: Reklamların görüntülenmesi. Bloglarda, haber sitelerinde, sosyal ağlarda ve ağdaki diğer yerlerde görüntülenir. Görüntüler, videolar, flaş ve ses içeren çevrimiçi reklamcılık.
- Hemen Çıkma Oranı: Hemen çıkma oranı, web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların "hemen çıkma" sayısını gösteren bir metriktir. "Devre dışı bırakma", kullanıcının başka bir siteyi ziyaret etmediği veya başka bir işlem gerçekleştirmediği bir ziyarettir.
- İşaretçiler (İşaretçiler): Bu, Google'ın taradığı ve Google Arama'da görünür kılmak için sakladığı tüm web sayfaları için geçerlidir. Index, web sayfalarını Google'ın kendi sistemine kopyalar. 27. İnternet Formları (Web Formları): Bir web formu, kullanıcıların verileri girmesine ve işlenmek üzere bir sunucuya göndermesine izin veren bir web sayfasındaki formdur. Web formları, iletişim bilgilerini toplamak ve okuyucuları haber bültenlerine çekmek için kullanılır.
- Kalite ölçümleri: kalite düzeyi; Bir reklamın TO'su, anahtar kelime alaka düzeyi, açılış sayfası alaka düzeyi ve diğer faktörler tarafından belirlenir.
- Kullanıcı Deneyimi: Kullanıcı deneyimi, kullanıcıların bir web sitesi, hizmet veya ürünle etkileşime girme ve bunları algılama biçimini ifade eder.
- Kullanıcı Arayüzü: Kullanıcı Arayüzü, Web Sitesinin veya Uygulamanın uygun ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan herhangi bir yazılım veya web uygulaması anlamına gelir.
- Kayıp oranı: Kayıp oranı, tüm müşterilerin yüzdesi olarak her ay kaç müşteri kaybettiğinizi gösterir. Bir şirketin Haziran başında 100 müşterisi ve Haziran sonunda sadece 90 müşterisi olsaydı, kayıp oranı %10 olurdu.
- Organik Arama: Organik Arama, bir arama motoruna bir sorgu yazdığınızda görüntülenen web sitelerinin listesidir. Görüntülenen sonuçlar, kullanıcının arama sorgusuyla tam olarak eşleşir.
- Ortalama oturum süresi: Ortalama oturum süresi, kullanıcıların web sitenizde geçirdikleri süreyi ifade eder. Biri 3 dakika, diğeri 1 dakika olmak üzere iki kullanıcınız varsa ortalama oturum süresi 2 dakikadır.